Àurea Dicta de Miquel Barceló
Un viatge a l’origen del nostre pensament
Premi 'Millor Llibre de Bibliofilia' del Ministerio de Cultura
Miquel Barceló s’ha submergit en la saviesa mil·lenària dels clàssics per crear una obra d’art sense precedents.
El Projecte
L'Obra
Descobreix contingut exclusiu de l’obra
L'Artista
L’esperit aventurer i humanista de Barceló, junt amb el seu amor profund pel Mediterrani i els llibres, fan que sigui l’artista idoni per revitalitzar el llegat del volum Aurea dicta.
Miquel Barceló (Felanitx, Mallorca, 1957) ha estat tres vegades Premi Nacional i és considerat un dels artistes contemporanis amb més projecció internacional.
L’artista ha estat guardonat aquest 2020 amb la Creu de Sant Jordi, un reconeixement que posa de manifest l’aportació de Barceló a la nostra cultura i com a referent internacional.
Tot i ser immensament prolífic i divers, el conjunt artístic de Barceló comparteix una fascinació pel món natural, el pas del temps i el retorn a l’origen de l’ésser humà.
Tot un nòmada artístic, Barceló incorpora sovint a les seves obres elements dels seus viatges arreu del món, sobretot a l’Àfrica i l’Himàlaia, i manté un vincle permanent amb la seva Mediterrània natal.
L’empremta característica de Barceló és fruit de dècades d’investigació constant dels materials, les tècniques i la tradició pictòrica, com es pot veure en alguns dels seus treballs més famosos: la Sala dels Drets Humans del palau de les Nacions Unides de Ginebra, la capella del Santíssim de la seu de Palma o l’escultura Gran elefant dret, exposada a Nova York.
Mereixedor de tota mena d’exposicions i retrospectives als museus més famosos d’arreu del món (la Biennale de Venècia, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i el Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou de París, entre d’altres), Barceló es convertí l’any 2004 en l’artista més jove mai exposat al Musée du Louvre de París, amb les seves pintures sobre la Divina Comèdia de Dant.
Descobreix contingut exclusiu de l’obra
La Casa dels Clàssics
La primera Gran Obra d’Artista de La Casa dels Clàssics
La Casa dels Clàssics neix per promoure la creació, el pensament i la divulgació dels clàssics universals.
El primer pas per aconseguir-ho va ser l’adquisició l’any 2016 de la Col·lecció Bernat Metge, de la qual forma part el volum Aurea dicta.
Aurea dicta de Miquel Barceló, obra a la qual hem dedicat prop de dos anys de feina, és el primer volum de les Grans Obres d’Artista, un projecte de bibliofília amb vocació internacional en què convidem artistes reputats a reinterpretar els clàssics del nostre catàleg.
Els beneficis obtinguts amb aquestes obres exclusives els destinarem a seguir conservant i difonent els clàssics a través de projectes editorials, dels llenguatges artístics més diversos i d’activitats culturals adreçades al conjunt de la societat.
Descobreix contingut exclusiu de l’obra
L'Obra
El tres vegades Premi Nacional d’Art interpreta els clàssics per donar continuïtat al llegat d’un dels tresors de la Col·lecció Bernat Metge: el volum Aurea dicta (Paraules d’or).
Fruit d’un procés creatiu sense precedents, aquest és el projecte editorial més ambiciós de Miquel Barceló i el primer que ha dut a terme en català.
L’Aurea dicta de Miquel Barceló ha estat guardonat amb el premi “Millor Llibre de Bibliofília” del Ministerio de Cultura.
Des de La Casa dels Clàssics, ens enorgulleix presentar una edició única i numerada de 1.298 exemplars signats individualment per l’artista.
Saviesa del passat. Saviesa per al futur
Aurea Dicta és una obra única de la literatura catalana que recull els textos clàssics predilectes dels intel·lectuals catalans més destacats de la Fundació Bernat Metge.
Després d’haver-los estudiat profundament, Miquel Barceló ha seleccionat 562 aforismes del volum original i els ha interpretat en una obra d’art on es fusionen les arts plàstiques, el pensament i l’edició.
El llegat d’aquesta saviesa mil·lenària avui resulta més vigent que mai.
Els clàssics vistos a través de la mirada de Miquel Barceló
A Aurea dicta, l’art de Barceló dialoga amb el pensament d’autors com Virgili, Ciceró o Sèneca, entre molts altres noms essencials de l’antiguitat.
El volum es compon d’un total de 228 pàgines, amb més de 120 intervencions pictòriques de Miquel Barceló, impreses sobre el mateix paper Fedrigoni utilitzat en la creació de l’original i que manifesten tota la riquesa vital de l’artista.
El Barceló més vital
Els textos clàssics que Barceló va seleccionar conviuen aquí amb el vessant més vital i lluminós del seu univers creatiu: el mar, la fauna, el sol i la llum de la Mediterrània europea i africana; l’home com a figura en el paisatge i motor de l’acció; la vida animal com a reflex de l’instint humà primigeni.
L’art matèric característic de Barceló
Les intervencions de Barceló, barreja d’elements pictòrics i escultòrics, s’aprecien aquí des de la concepció de l’obra, per a la qual l’artista va pintar sobre un llibre-llenç ben peculiar.
A Aurea dicta trobem motius que són fruit d’aquest treball directe sobre el format, com perforacions fetes a mà, ganivetades, collages o falses simetries creades per l’efecte del traspàs del pigment de pàgina a pàgina que es produeix en ajuntar les pàgines.
Enquadernat i folrat a mà
En un procés fidel al concepte de l’artista, l’enquadernació s’ha realitzat amb un cosit manual amb fil i les cobertes s’han folrat a mà amb una tela de fabricació holandesa que emula la textura del llenç clàssic de la pintura de cavallet.
Amb la petjada original
Miquel Barceló ha volgut que l’obra reprodueixi l’empremta del treball original i que s’hi puguin reconèixer el degoteig de pigment i el rastre de l’esquitx i, fins i tot, del frec de la pell sobre el paper.
Un estoig concebut com una escultura
Miquel Barceló ha concebut l’estoig del volum com una escultura d’uns peixos pintats i tallats sobre fusta d’avet que, combinant les tècniques més avançades amb el treball d’artesans, s’han reproduït a mà en cada exemplar.
El disseny de l’estoig permet mostrar-lo com un retaule independent i alhora transformar-lo en un faristol per facilitar l’exposició de l’obra oberta.
Estampació d’una aquarel·la en giclée
El volum s’acompanya d’una reproducció en gran format d’un dels dibuixos fets per Miquel Barceló en el procés d’interpretar Aurea dicta.
Gràcies a l’estampació giclée amb vuit tintes sobre paper Hahnemühle de 310 g, s’ha aconseguit una reproducció pràcticament indistingible de l’original.
Un llegat literari també en castellà i anglès
Seguint la vocació universal amb què va néixer l’original, l’obra inclou un llibre-addenda en espanyol i en anglès per tal de facilitar-ne la interpretació i divulgació.
Aquest segon llibre, amb un format de la mateixa alçària que l’obra original, portada doble i 120 pàgines, també inclou l’obra pictòrica de Miquel Barceló especialment creada per a l’addenda sobre una maqueta de mida real i amb material real.
Fitxa tècnica
Edició
1.298 exemplars numerats i signats per l’autor, i 50 exemplars no venals.
Estoig
Fusta d’avet estampada a 5 tintes amb fresat; porta incorporat un faristol metàl·lic abatible.
Llibre
Format tancat: 33 × 44 cm; format obert: 66 × 44 cm.
Cobertes: cartró folrat de tela Winter & Company Toile Canvas impresa a partir d’un original de Miquel Barceló.
Guardes: impreses a 4 tintes sobre un paper Flora Avorio (Cordenons) de 240 g.
Tripa: 228 pàgines de paper Tintoretto Gesso (Fedrigoni) de 200 g imprès a 5 tintes; algunes pàgines incorporen estampació daurada, elements de collage i intervencions artesanals.
Enquadernació: tapa dura amb plecs de setze pàgines cosits amb fil; llom pla amb capçades.
Colofó numerat i signat per l’artista.
Obra estampada
Obra original de Miquel Barceló reproduïda per estampació digital giclée amb 8 tintes pigmentades Ultrachrome sobre paper Hahnemühle William Turner de 310 g, protegida amb una carpeta i paper parafinat neutre.
Addenda de traduccions
Format tancat: 16 × 32 cm; format obert: 32 × 32 cm.
Cobertes: cartró folrat de paper Wibalin Cotton White (Winter) imprès a partir d’un original de Miquel Barceló.
Interior: 120 pàgines + guardes.
Guardes: il·lustracions de Miquel Barceló impreses sobre paper Flora Avorio (Cordenons) de 140 g.
Tripa: paper Munken Lynx Rough de 120 g imprès a una tinta i un plec a 4 tintes.
Enquadernació: tapa dura amb plecs de 16 pàgines cosits amb fil; llom rodó amb capçades.
Descobreix contingut exclusiu de l’obra
El Projecte
Aurea dicta és el fruit d’un procés creatiu en què les arts plàstiques, el pensament dels clàssics i l’edició gràfica dialoguen i es complementen per crear una obra d’art excepcional.Coneix el projecte editorial més ambiciós de Miquel Barceló.
Una joia literària més vigent que mai
La història d’Aurea dicta es remunta a l’any 1922, quan un grup dels intel·lectuals catalans més destacats, liderats per Francesc Cambó, emprengueren una iniciativa editorial d’una magnitud inèdita a l’època: la Col·lecció Bernat Metge.
La seva voluntat era traduir per primer cop al català modern els clàssics grecs i llatins en edicions rigoroses, amenes i bilingües, per democratitzar i elevar la llengua i la cultura catalanes.
Aurea dicta (Paraules d’or) és un dels volums més peculiars de la col·lecció.
Es tracta d’un recull del saber del món antic en 2.639 aforismes que el grup va recopilar i traduir durant dècades.
La primera edició va veure la llum el 1960. Signada amb el pseudònim de Jordi Lombard, està descatalogada i exhaurida, i constitueix un dels volums més buscats i preuats de la Col·lecció Bernat Metge.
La vigència dels seus textos mil·lenaris ens serveix per explorar l’origen del nostre pensament i ens convida a reflexionar sobre els reptes del present i el futur de la cultura.
El viatge de Barceló a l’origen del pensament modern
Interessat com pocs en les civilitzacions antigues d’Europa, Àsia i Àfrica, Miquel Barceló ha estudiat en profunditat els 2.639 aforismes de l’Aurea dicta original per seleccionar-ne personalment 562 i presentar-los agrupats per temes com l’amor, la natura, el temps, la divinitat, l’home, l’esperit…, conceptes universals del pensament clàssic que són més vigents que mai al segle XXI.
El repte de pintar sobre un llibre-llenç
A Aurea dicta conviuen l’art, la paraula i el llibre com a objecte.
Per concebre aquesta fusió de llenguatges, l’artista va treballar sobre els 562 textos seleccionats, disposats a les planes del que seria l’obra primigènia.
És sobre aquest llenç tan peculiar que, després de més de cinc-cents esbossos preparatoris, Miquel Barceló ha interpretat plàsticament l’obra, dialogant amb la paraula escrita i pintant-hi directament a sobre, pàgina a pàgina.
Més d’un any de treball conjunt amb els artesans més prestigiosos
Miquel Barceló ha dissenyat completament l’obra, triant personalment el format i cadascun dels seus elements: des del tipus d’enquadernació fins al paper, la tela i la fusta de l’estoig.
Han estat quinze mesos de treball intens al seu estudi de París, col·laborant amb alguns dels especialistes gràfics més reputats.
Només combinant la tecnologia més avançada i el treball d’artesans s’ha pogut portar a terme una obra d’aquesta complexitat.
Descobreix en exclusiva l’interior de l’obra